Turnen
Turnen

Turnen

Turnen is een individuele sport die uitgeoefend wordt met behulp van toestellen. Het is een sport waarbij lenigheid, kracht, lichaamshouding- en spanning, coördinatie, balans, techniek en souplesse centraal staan. Al deze eigenschappen zijn van groot belang en vullen elkaar aan op de verschillende toestellen. 

Bij Turnen wordt er onderscheid gemaakt tussen zowel dames- als heren turnen. Bij Wilhelmina geven we alleen dames turnen. Daarentegen kan je als jongen wel terecht bij onze recreatie afdeling. 

Wilhelmina en Turnen

Bij turnen zijn er 4 onderdelen. Dit zijn de welbekende balk, vloer, sprong en brug. 

Onderdeel balk: het werken op de evenwichtsbalk is een kwestie van de juiste bewegingstechniek. De elementen worden eerst op de grond en oefenbalken aangeleerd. Daarna zal je naar de hoge balk gaan. 

Onderdeel vloer: bij de vrije oefening wordt er gewerkt op een mat van 12 bij 12 meter. De oefening wordt geturnd op muziek en bestaat uit afwisselend acrobatische- en  gymnastische sprongelementen aangevuld met verschillende danspassen.

Onderdeel sprong: de dames springen op jonge leeftijd op een verhoogd vlak en later met een plank over de pegasus. De pegasus is een turntoestel waar je overheen springt. 

Onderdeel brug: als het aankomt op coördinatie is de ongelijke brug een moeilijk toestel. Tijdens deze oefening zal er voortdurend een afwisseling bestaan van zwaaien, hangen en steunen. 

Binnen Wilhelmina wordt er serieus getraind, zodat iedereen goed voorbereid de wedstrijden kan turnen. Echter plezier tijdens de training staat voorop!

Wedstrijden

Turnsters mogen deelnemen aan wedstrijden wanneer zij in het jaar van de wedstrijd 9 jaar oud worden. Er wordt geturnd volgens het Nationale Turn Systeem. De combinatie van leeftijd en niveau bepalen de divisie waarin er geturnd wordt. Binnen de selectiegroep van Wilhelmina wordt er minimaal in de 5de divisie geturnd en is deelname aan wedstrijden verplicht.

Vanuit de selectie van Wilhelmina zal er deelgenomen worden aan toestelwedstrijden. Tijdens deze toestelwedstrijden komen alle vier de oefeningen naar voren.  

Bij deelname aan de wedstrijden zijn altijd extra kosten verbonden. Deze kosten verschillen per soort wedstrijd en per niveau. De leiding en het bestuur zullen jou tijdig informeren over de hoogte van de kosten.

Turnen

Jongere selectieleden

Woensdag van 17.30 – 19.30 uur.
Vrijdag van 16.00 – 18.00 uur. 

Hoofdtrainsters: Marijse Keijzer, Marijse.keijzer@wilhelmina-kampen.nl & Jose Nieuwman, Jose.nieuwman@wilhelmina-kampen.nl.

Hulptrainsters: Lisanne, Indy, Maura, Ysra, Nine, Venna en Rosa. 

Woensdag:  Sporthal de Reeve.
Vrijdag: De wilhelminazaal

Oudere selectieleden

Maandag van 19.00 – 20.30 uur.
Woensdag van 19.00 – 21.00 uur. 

Hoofdtrainsters: Marijse Keijzer, Marijse.keijzer@wilhelmina-kampen.nl 

Hulptrainsters: Lisanne, Indy, Maura, Ysra, Nine, Venna en Rosa. 

Sporthal de Reeve.

Turnpakjes

Een turnpakje dragen is tijdens de wedstrijden verplicht. Het Wilhelmina turnpakje kunt u aanschaffen via de vereniging. De kleine pakjes kosten in dit seizoen (2021/ 2022) voor de kleine maten (116 t/m 176) €60 euro en voor de grote maten (vanaf maat S) €66 euro. Ook kan er een haarstrik besteld worden voor €4 euro. De bijdrage voor afleveren is ongeveer €3,60 euro per pakje, maar is afhankelijk van het aantal pakjes wat is besteld. Na ontvangst van het turnpakje zal deze via uw machtiging worden geïnd van uw rekening.

Mevrouw van Ingen houdt de bestellingen bij voor deze pakjes. Ook kunt u bij haar vragen of er tweedehands pakjes in de juiste maat voorradig zijn. Twee keer per seizoen wordt er een pasmoment georganiseerd. Deze wordt via de mail gecommuniceerd. Het mail adres van mevrouw van Ingen is turnpakjes@wilhelmina-kampen.nl.