Turnen
Turnen

Turnen

Turnen is een individuele sport die uitgeoefend wordt met behulp van toestellen. Het is een sport waarbij lenigheid, kracht, lichaamshouding- en spanning, coördinatie, balans, techniek en souplesse centraal staan. Al deze eigenschappen zijn van groot belang en vullen elkaar aan op de verschillende toestellen. 

Bij Turnen wordt er onderscheid gemaakt tussen zowel dames- als heren turnen. Bij Wilhelmina geven we alleen dames turnen. Daarentegen kan je als jongen wel terecht bij onze recreatie afdeling. 

Wilhelmina en Turnen

Bij turnen zijn er 4 onderdelen. Dit zijn de welbekende balk, vloer, sprong en brug. 

Onderdeel balk: het werken op de evenwichtsbalk is een kwestie van de juiste bewegingstechniek. De elementen worden eerst op de grond en oefenbalken aangeleerd. Daarna zal je naar de hoge balk gaan. 

Onderdeel vloer: bij de vrije oefening wordt er gewerkt op een mat van 12 bij 12 meter. De oefening wordt geturnd op muziek en bestaat uit afwisselend acrobatische- en  gymnastische sprongelementen aangevuld met verschillende danspassen.

Onderdeel sprong: de dames springen op jonge leeftijd op een verhoogd vlak en later met een plank over de pegasus. De pegasus is een turntoestel waar je overheen springt. 

Onderdeel brug: als het aankomt op coördinatie is de ongelijke brug een moeilijk toestel. Tijdens deze oefening zal er voortdurend een afwisseling bestaan van zwaaien, hangen en steunen. 

Binnen Wilhelmina wordt er serieus getraind, zodat iedereen goed voorbereid de wedstrijden kan turnen. Echter plezier tijdens de training staat voorop!

Wedstrijden

Turnsters mogen deelnemen aan wedstrijden wanneer zij in het jaar van de wedstrijd 9 jaar oud worden. Er wordt geturnd volgens het Nationale Turn Systeem. De combinatie van leeftijd en niveau bepalen de divisie waarin er geturnd wordt. Binnen de selectiegroep van Wilhelmina wordt er minimaal in de 5de divisie geturnd en is deelname aan wedstrijden verplicht.

Vanuit de selectie van Wilhelmina zal er deelgenomen worden aan toestelwedstrijden. Tijdens deze toestelwedstrijden komen alle vier de oefeningen naar voren.  

Bij deelname aan de wedstrijden zijn altijd extra kosten verbonden. Deze kosten verschillen per soort wedstrijd en per niveau. De leiding en het bestuur zullen jou tijdig informeren over de hoogte van de kosten.

Turnen

Jongere selectieleden

Woensdag van 17.30 – 19.30 uur.
Vrijdag van 16.00 – 18.00 uur. 

Trainsters: Indy Klooster & Daphne Koekkoek

Woensdag:  Turn Centrum Kampen
Vrijdag: De Wilhelminazaal

Oudere selectieleden

Maandag van 19.00 – 20.30 uur.
Woensdag van 19.00 – 21.00 uur. 

Trainsters: Indy Klooster & Daphne Koekkoek

Turn Centrum Kampen

Turnpakjes

Een turnpakje dragen is tijdens de wedstrijden verplicht. Het Wilhelmina turnpakje kunt u aanschaffen via de vereniging. Voor vragen en het bestellen van turnpakjes kunt u e-mailen naar turnpakjes@wilhelmina-kampen.nl